FELELŐSEN MAGADÉRT

Beszámoló a FEME Szalonról II. rész

 

„A petefészek nem fiatalítható”

Egyre inkább szemmel látható, hogy évről-évre növekedik a meddő párok száma. Szinte ma már minden baráti társaságban, rokonságában akadnak olyanok, akiknek nagyon nehezen vagy egyáltalán nem jön össze a baba.

Dr. Vesztergom Dóra, a FEME szülész-nőgyógyász szakértője, meddőségi specialista elmondta, hogy a 35 év alatti, egészséges fiatalok esetében, ha egy év próbálkozás alatt nem sikerül a teherbeesés, akkor szakemberhez kell fordulni. Míg 35 év felett, már hat hónap után érdemes felkeresni egy meddőségi specialistát. Ugyanis az életkor egy komoly befolyásoló faktor, és ha meddőségi kezelésre van szükség, azt muszáj minél hamarabb elkezdeni. „Sajnos, szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a petefészek nem fiatalítható, és bármilyen keményen is hangzik, van egy lejárati ideje. 37 év felett már csökken a petesejtek száma, ráadásul a kor előrehaladtával a minőségük is romlik. Pontosan ez volt a helyzet száz évvel ezelőtt is, ez egy biológiai meghatározottság.”

Ezzel szemben az, hogy a nők és a férfiak már később vállalnak gyermeket, komplex társadalmi változásnak tudható be. Ennek miértjeiről, a párkapcsolatok dinamikájának átalakulásáról, megoszlott a közönség véleménye; mindenesetre az bizonyos, hogy a nők szerepköre bővült. Csereklye Andrea azt tanácsolta, hogy „ne akarjunk mi nők férfiak lenni egy párkapcsolatban. Hagyjuk a férfiakat férfiaknak lenni! Illetőleg ne bánjunk velük úgy, mint egy gyerekkel. Ma már kinyílt a világ, így egy nő is elhelyezkedhet bármilyen pályán. Mindemellett egy nő feleség, anya, pedagógus (ha a gyerek leckéjéről van szó), kurtizán, konyhatündér és még sorolhatnám. Lehetetlen mindezen szerepekben egyformán jól teljesíteni. Nincsenek szupernők, legyünk hát egymással megértőbbek!” 

Dr. Vesztergom Dóra felhívta arra a figyelmet, hogy míg a szerepek között tudunk váltogatni, addig az életszakaszok nem felcserélhetők egymással, vagyis egy idő után nem lehet egy nőnek saját gyermeke. Nem igaz az a tévhit, hogy „míg menstruálok termékeny is vagyok”. Épp ezért lényeges, hogy a gyermekvállalás esetében extrán tudatosak legyenek a nők. A szakértők és a közönség tagjai nyíltan megosztották gondolataikat a családalapítás nehézségeiről; hiszen van, akinek nem lehet saját gyermeke; van, aki nem akar; van, aki nem talál megfelelő partnert. Rangos Katalin úgy véli, mindenki élete különböző, ennélfogva mindenkinek a saját életében kell megtalálni az örömöt. „Ha ismerjünk önmagunkat, elfogadjuk a megváltoztathatatlan körülményeket, akkor a boldogság lehetséges minden nő számára.”

szalon1 honlap

Őszintén a menstruációról

A FEME Szalon résztvevőiben számos kérdés merült fel a menstruációval kapcsolatban: honnan lehet tudni mi számít fájdalomnak; milyen gondokat okozhat a hüvelyben fennmaradt tampon; el-kell-e menni nőgyógyászhoz, ha rendszertelenné válik a havi vérzés? Dr. Vesztergom Dóra ez utóbbi felvetésre, a menstruációs ciklus megváltozását érintő dilemmákra azt válaszolta, hogy érdemes felkeresni bármilyen panasz vagy kétség esetén egy nőgyógyászt, ahol személyre szabva, az addigi ciklusok figyelembevételével pontos diagnózist adhat az orvos.  

Dr. Katona Renáta elmagyarázta, hogy a fájdalom egy szubjektív érzés, ahogy a fájdalomtűrés is eltérő. A legtöbb nő a menstruáció alatt enyhe alhasi görcsöket tapasztal, ami normális. „Ellenben, ha valaki a fájdalom miatt nem tud koncentrálni, munkába menni, nem tud a barátaival találkozni, akkor mindenképp nőgyógyászhoz kell fordulni. Nem biztos, hogy találunk szervi elváltozást, de ki kell vizsgálni. Segít a szénhidrát-szegény életmód, a mozgás, magnézium. Sok nőnél pedig a szülés után megváltozik a menstruáció, eltűnik a fájdalom.”

Jaksity Kata műsorvezető, a FEME elnöke erre reflektálva elmesélte, hogy gyerekkorában ő szinte bármikor hazamehetett az iskolából, ugyanis rendkívül erős fájdalmai voltak a menstruációkor. Ez szerencsére az első gyermeke születésénél elmúlt.

Dr. Katona Renáta úgy véli, hogy a tampon, betét, menstruációs kehely közül azt érdemes választani, ami passzol az egyéni életvitelhez, tehát ami a legnagyobb komfortot biztosítja. A folyamatos kézmosásról, az intim területek lemosásáról, a tampon 4-6 óránkénti cseréjéről viszont soha nem szabad elfelejtkezni.

Mindezeken túl annyi megvitatásra érdemes gondolat, társadalmi és a női egészséget érintő ügy került elő az első nyilvános FEME Szalonon, hogy az Egyesület úgy döntött, minél hamarabb megrendezik a következőt. Addig is, a FEME hivatalos oldalán  lehet tájékozódni, kérdezni a szakértőktől. Az Egyesült mindenkit arra bíztat, hogy mesélje el, ossza meg – akár anonim módon– a történetét, amellyel erőt adhat a sorstársainak. A személyes vallomásokat szintén az Egyesület e-mail címére lehet elküldeni.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.