FELELŐSEN MAGADÉRT

Szupernők helyett igazi nők! Tabuk nélkül – Beszámoló a FEME Szalonról I. rész

Budapest, 2019.október 14. – A férfi, női szerepek változásáról, a szerelemet és a szexualitást befolyásoló hormonokról, meddőségről, valamint a menstruációs ciklushoz köthető gondokról őszintén, tabuk nélkül beszélgettek a FEME szakértői és a FEME Szalon résztvevői. Mindezt annak érdekében, hogy pozitív irányba változtassanak a nők életminőségén.

„Önmagadért csak Te vagy felelős!” – ez a fő üzenete a Felelősen Magadért Nőgyógyászati Egészségvédelmi Egyesületnek. A FEME küldetése, hogy egy olyan Közösséget jelentsen a nők számára, ahol hiteles és naprakész információt kaphatnak a FEME-szakértőktől, valamint bátran megoszthatják történetüket, feltehetik kérdéseiket. Legyen szó nőgyógyászati problémákról– például vérzési rendellenesség, mióma, endometriózis, PCOS – vagy a mindennapok testi-lelki terheiről. A FEME Szalon első nyilvános rendezvényén bebizonyosodott, hogy az ilyen típusú találkozókra hihetetlenül nagy igény van. A FEMÉ-ben nincsenek tabuk, ezért bármit megkérdezhettek a jelenlévők – ennek köszönhetően egy bensőséges, jókedvű és hasznos estében lehetett része annak, aki részt vett az eseményen.

szalon1 honlap

Ne a hormonok irányítsanak!

Dr. Katona Renáta, a FEME szülész-nőgyógyász szakértőjének rövid előadásával indult az est, aki a hormonok szerepéről beszélt. Fontos téma, hiszen a hormonok az élet minden területét befolyásolják, így a hangulatot, a testsúlyt, a stressztűrő képességet és a libidót is. A doktornő egy érzékletes példával szemléltette a nők és a férfiak közti különbséget: A női agy olyan, mint egy cérnagombolyag, ahol minden mindennel össze van kötve; míg a férfiaké olyan, mintha dobozokból állna. Van egy külön doboz az autóknak, a családnak, az óráknak stb., és van egy üres doboz is, amivel a nőket őrületbe tudják kergetni. Ekkor kapcsolnak robotpilóta üzemmódba, és nyomogatják a távirányítót, vagy más, a nők számára teljesen értelmetlen tevékenységet folytatnak. A nők ezzel szemben egyszerre többfelé tudnak figyelni: miközben főznek, kikérdezik a gyerektől a leckét, beteszik a piszkos ruhákat a mosógépbe. Azt kell értenünk, hogy másképp működnek a nők és a férfiak, és sok tevékenységünket a hormonok vezérlik.”

A doktornő beszámolt egy érdekes kutatásról, miszerint a „fészek” szó hallatán a nőknek a „melegség”, az „otthon”, a „berendezkedés” kifejezések jut eszükbe, míg a férfiaknak a védelem, harc, megszerzés tevékenységei. Ez szintén jól mutatja a hormonok meghatározó szerepét a gondolkodásunkban, viselkedésünkben. Szerelembeeséskor, a „rózsaszín ködért”, a feniletilamin nevű hormon felelős, aminek a szintje először emelkedik, majd tizennyolc hónap után rohamosan csökken. Ezután a „kötődés hormonja”, az oxitocin termelődik a szervezetben.

IMG 20191009 171041 resized 20191011 113451939

Szintén a hormonok diktálják a szexuális vágy erősségét – ez a magyarázat arra, hogy a nők a menstruációs ciklus középidejében jobban kívánják az együttlétet. Dr. Katona Renáta kihangsúlyozta, hogy ha mindezekkel tisztában vagyunk, akkor „mi dönthetünk arról, mennyire leszünk a hormonjaink marionett bábui, vagy inkább tudatosan kormányozzuk a mindennapjainkat.” Ez azt jelenti, hogy például jobban elfogadjuk a párunk viselkedését, vagy a fogamzásgátló választásánál figyelembe vesszük annak libidócsökkentő hatását. Dr. Csereklye Andrea, a FEME szexuálterapeuta szakértője hozzáfűzte: „Törekedjünk arra, hogy ne a hormonok befolyásolják az intim együttléteket, ugyanis meg lehet tanulni a szexuális élet irányítását, úgy, hogy az mindkét félnek kielégítő legyen!”

Rangos Katalin Príma Primissima díjas újságíró, a FEME tagja őszintén kifejtette a téma kapcsán a meglátásait. Ő menopauza idején – orvosi tanácsra– hormonpótlókat szedett, és azok segítettek megőrizni a kiegyensúlyozottságát, jó kedélyállapotát: „Szerintem, nem kell félni a hormonoktól, bízni kell a választott orvosunkban.”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.